Żurek a'la RaF z ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i cebulą.

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 3-4 pętka białej kiełbasy (3 większe, 4 mniejsze wink.gif )
  • 1 pętko aromatycznej podsuszanej kiełbasy (np jałowcowa lub inna lekko podsuszana)
  • 30 dag boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1-2 duże liście lub jeden mały młody por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ziemniaki (są robione oddzielnie, więc ilośc dowolna)
  • kostka rosołowa (drobiowa)
  • butelka żurku 0,5 l (osobiście polecam śląski)
  • dobra kwaśna śmietana
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • maggie
  • opcjonalnie duża łyżka chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy białą kiełbasę, szczyptę soli i wrzucamy średnią cebulę, por, seler, marchewkę, pietruszkę, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu i 3-4 kulki ziela angielskiego.
10 min po zagotowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę podsuszaną
Garnek przykrywamy i wywar gotujemy tak długo aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wysmażamy - osobiście nie smażę boczku razem z cebulą (ani boczek taki jaki by się chciało, ani cebulka)
po usmażeniu boczku przesypujemy go do miseczki pozostawiając na patelni tłuszcz, na którym rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę - następnie cebulę dodajemy do miseczki z boczkiem i mieszamy.
Kiedy warzywa są już miękkie, usuwamy je z wywaru (nie będą nam już potrzebne, ewentualnie kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy ponownie w garnku), dodajemy kostkę bulionu i wlewamy butelkę Żurku - cały czas intensywnie mieszamy (uprzednio dokładnie wstrząsając, aby zawartość tworzyła jednorodną zawiesinę).
wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy połowę z wysmażonego boczku wymieszanego z cebulką. Gotujemy z 10 minut. W zależności od jakości żurku w butelce dodajemy lub nie ("nie" jeszcze mi się nie zdarzyło) torebkę żurku w proszku (osobiście używam Winiary) - rozrabiamy ją dokładnie w szklance wody i dodajemy do zupy całość intensywnie mieszając. Doprawiamy: sól, pieprz, maggie i majeranek (sporo, co najmniej 1,4 powierzchni zupy w garnku powinno być pokryte majerankiem) - majeranek przed wsypaniem rozcieramy w dłoniach aby wydobyć zapach. Nadal gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki i wstawiamy na gaz jajka (docelowo na twardo). Kiedy ziemniaki mamy prawie gotowe, wlewamy do szklanki 3 łyżki śmietany i powoli uzupełniamy ją do połowy gotującą się zupą - dokładnie mieszamy (tym sposobem śmietana nam się nie zważy) - tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy, i mieszamy, mieszamy, mieszamy.
jeżeli preferujemy żurek nieco bardziej gęsty, mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do zupy aż do uzyskania odpowiedniej gęstości - uwaga, żeby nie przesadzić. Mąkę rozrabiać dokładnie i dodawać ciągle całość mieszając. Tym sposobem zupę mamy praktycznie gotową. Pozostawiamy ją na malutkim gazie - niech jeszcze trochę popracuje :) Zwolennicy mogą dodać łyżkę chrzanu - u mnie nie było konieczności - smak był bardzo wyrazisty.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i bardzo dokładnie ubijamy z pozostałym smażonym boczkiem wymieszanym z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Już wszytko gotowe. Teraz nakładamy na talerz ubite, okraszone ziemniaki i jajko.
...i zalewamy zupą z wkładką z białej kiełbasy. Zupa jest przepyszna! SMACZNEGO Pozdrawiam RaF
Autor:
RaF
Data dodania:
2007-07-02
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
~Pawełek z Kosakowa @ 2013-10-25
Najlepszy żurek jaki jadłem w życiu.Troche zmodyfikowalem.Ziemniaki w kostke.Jak podaje na imprezie do wodeczki to wszyscy pieja z zachwytu :)
laspoul @ 2013-10-13
Mmm... mniam, mniam, mniam... Żur... mniam, mniam, mlask... niyzwykle... mniam, mniam, mniam... wysokiyj klasy, niyzwykle... mniam, mniam, mniam, mlask, mniam...
laspoul @ 2013-10-12
Ciekawe skond, pierrronie, ta diosecko moda na kanciaste talyrze? Dyć talyrz, co nawet bajtle wiedzom, mo być okrongły.

A żur byda robioł jutro (czyli dzisioj) :)
~martynka @ 2009-01-08
Żurek wyszedł super, jednak nie dawałabym calej butelki żurku gdyż jest za dużo kwasu pozdrawiam :)
~Chomik @ 2008-10-09
Świetny przepis. Pyszne i świetnie opisane. Moja pierwsza w życiu, ugotowana samodzielnie zupa i podobno wyszła rewelacyjnie :-) Dzięki
~Zamela @ 2008-10-07
Już na sam widok (zdjęć) ślinka cieknie........
grecja @ 2008-10-07
Wypasiony przepis...Polecam
~Żurojad @ 2008-09-24
Jadłem różne, różniste żurki, zalewajki i białe barszcze i większość była przepyszna.
Ten przepis jest godny polecenia. SUPER. ;)
~Egg @ 2008-09-24
genialne
~Ania @ 2008-06-10
Żurek pyszny. Teraaz czekam na męża czy podzieli moje zdanie ;-)
1  2  »  
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.