Szynka peklowana pieczona

Składniki:
  • 3 kg szynki wieprzowej
  • zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:

Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).
Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.
Parzenie szynki.
Na około godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać. Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.
Wymieszać wino z bulionem, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczenie szynki.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na ruszcie w brytwannie, podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).
Można podawać na zimno lub na gorąco.


Zalewa do peklowania szynki (1 litr)
składniki: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina 0,10 litra octu winnego 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majeranku 2 szt. liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 2/3 litra wody 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli kuchennej
sposób przygotowania: Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodac sól peklową i dokładnie wymieszać.


Smacznego

Autor:
Chef Paul
Data dodania:
2007-09-10
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wieprzowina
Komentarze do tego przepisu:
~Beata @ 2014-04-18
Szynka już po peklowaniu. Zaczynam pieczenie. Po Świętach napiszę jak wyszła. :)
~Side @ 2008-10-27
Upsss... Zwracam honor. Już widzę - poprzednio nie było... Chyba czas na zmianę okularów.
~Side @ 2008-10-27
Jaki przepis poniżej? Już drugi raz to widzę. Czy tak trudno dołączyć przepis na zalewę?
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane