Rolada z boczku

Składniki:
  • 1,5 kilogramowy płat chudego surowego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 400 g mielonego mięsa (najlepiej cielęcego)
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułeczka namoczona w mleku i odciśnięta
  • po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku i oregano
Sposób przyrządzania:
Boczek myjemy, obsuszamy i lekko zbijamy drewnianym tłuczkiem, formując równy prostokątny płat. Starannie nacieramy z obu stron mieszanką majeranku, usiekanego czosnku, słodkiej papryki i soli. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Wszystkie składniki farszu starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Płat boczku równo smarujemy farszem i ciasno rolujemy wzdłuż. Zrolowany boczek obwiązujemy grubą bawełnianą nicią. Roladę w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po ostygnięciu kroimy w plastry na półmisku i układamy. Podajemy na zimno z dodatkami: keczupem, chrzanem i pikantnymi surówkami.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Wieprzowina
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane