Bigos z dziczyzny

Składniki:
  • 2 kg kapusty
  • 500 g cebuli
  • 500 g kwaśnych jabłek
  • po 100 g suszonych śliwek i grzybów
  • 2 kg różnych mięs, np. udźca dzika, sarniny, zająca (polecam też kawałek pieczonej kaczki lub gęsi – im więcej różnego rodzaju składników, tym lepiej)
  • 600 g kiełbasy np. z dziczyzny i wieprzowej jałowcowej
  • 250 g boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 10 jagód jałowca
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2 łyżki majeranku
  • po 1 łyżeczce kminku i cukru
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kiszoną kapustę siekamy, białą kapustę szatkujemy i wkładamy je razem do garnka, dolewamy dwie szklanki przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem, często mieszając. W tym czasie wszystkie przyprawy, oprócz majeranku, zmielonego pieprzu, cukru i soli zalewamy w garnuszku 500 ml wody i gotujemy 20 minut, przecedzamy i ten aromatyczny wywar dodajemy do kapusty pod koniec duszenia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy cebulę, aby się zeszkliła. Kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Mięso myjemy. Część dusimy osobno, podobnie jak pieczeń (np. kawałek udźca z dzika), a pozostałe mięso kroimy w kostkę tak jak na gulasz. Obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem oraz cukrem, mieszamy i dusimy około 20 minut. Następnie razem z kiełbasą i jabłkami dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty. Część uduszonej pieczeni (także np.: pieczoną kaczkę lub gęś) kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, a pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Pamiętajmy, że im dłużej kapusta dusi się z dodatkami, tym bigos jest smaczniejszy. Myjemy grzyby i śliwki i wkładamy do bigosu. Pod koniec duszenia wlewamy wino. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos przekładamy do misy i obkładamy plastrami pieczeni. Podajemy z pieczywem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2008-01-30
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na ciepło
Dziczyzna
Przepisy na zimę
Komentarze do tego przepisu:
~smakosz @ 2013-11-15
Ten bigos jest rewelacyjny!!! Robiłam go już kilka razy i każdy kto spróbował był zachwycony!!! Wyjątkowy smak, całkowicie inny niż bigos który wszyscy znamy!!!!
rapataplan @ 2008-03-13
A o sądzicie o przemrażaniu bigosu?
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane