Szynka surowa wędzona gotowana

Składniki:
  • 1 cała szynka wieprzowa – ok. 1-1,5 kg
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • pół łyżeczki kminku
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta tymianku
Sposób przyrządzania:
Wędzoną szynkę moczymy przez kilkanaście godzin w wodzie, następnie osączamy, wkładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, przyprawy (oprócz pieprzu), w tym cebulę z wbitym goździkiem oraz główkę czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełniamy wywar dolewając wrzątek. Na każdy kilogram szynki liczymy 40 minut gotowania. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz ziarnisty. Ugotowana szynkę studzimy w wywarze, gdy wystygnie kroimy ją w plastry.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Wieprzowina
Śniadanie Wielkanocne
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.