Tatar z łososia

Składniki:
  • 500 g świeżego łososia, można wymieszać łososia wędzonego ze świeżym lub łososia marynowanego
  • 4 cebule – najlepiej szalotki lub dymki
  • 2 małe ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe albo jeden świeży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sok z 1 cytryny, sól, pieprz
Ewentualnie dodatki
  • 1 kurze żółtka, a jeszcze lepiej przepiórcze
  • 1 łyżeczka kaparów, ćwiartka cytryny
  • przyprawa typu maggi, musztarda
  • anchois
Sposób przyrządzania:
Siekamy łososia w drobną kosteczkę lub skrobiemy nożem na pastę (leniwi wbrew sztuce i ze stratą dla smaku, mogą zemleć w maszynce), dolewamy oliwę i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę formujemy w kulę, układamy na talerzyku i spłaszczamy z góry dłonią. Dookoła układamy drobno posiekaną cebulkę i ogórek oraz ewentualnie kapary. Dekorujemy ćwiartkę cytryny i surowym żółtkiem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Przepisy Wigilijne
Komentarze do tego przepisu:
romek67 @ 2008-12-07
palce lizac
przytulanka @ 2008-07-19
"1 kurze żółtka, a jeszcze lepiej przepiórcze" - no i nawet Pan Kuron ma literowke w przepisie
~Ada @ 2008-07-18
przyznam jak po zrobieniu smakuje lepiej niż po przeczytaniu
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.