Pasztet z kaczki (gęsi)

Składniki:
  • 1 kaczka lub gęś ok 3 kg
  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 70 dkg boczku wędzonego
  • 5 cebul średniej wielkośc
  • i250 dkg rodzynek
  • 250 dkg migdałów
  • 1 główka czosnku
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 jaja
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki vegety
Sposób przyrządzania:
Kaczkę , wątróbki oraz boczek zagotować w osobnych garnkach i gotować wszystko do miękkości po czym pozostawić do ostudzenia.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i zeszklić na patelni dodając kaczy tłuszcz zebrany z powierzchni wywaru w którym gotowała się kaczka. Pozostawić do ostygnięcia.Kiedy mięso ostygnie oddzielić od kości, wątróbki i boczek pokroić na cząstki i przygować całośc wraz z cebulą do zmielenia w maszynce na drobnym oczku.
Całość zmielić na drobnym oczku, dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy, jajka, migdały, rodzynki oraz bułkę tartą . Wyrobić na gładką masę . Foremki posmarować tłuszczem, obsypać byłką tartą i umieścić masę wewnątrz foremek.
Pasztety piec w temp 160*C przez ok 45 minut. Całość podawać na zimno lub ciepło. Pysznie smakuje z konfiturą z żurawiny lub borówki ! Smacznego :)
Autor:
maggie
Data dodania:
2008-03-23
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Kiełbasy i wędliny
Poziom trudności:
Łatwy
Komentarze do tego przepisu:
~bolo @ 2013-07-13
będzie dobry czy nie
~Smakosz @ 2008-04-17
wyszedł dobry robiłam ten pasztet ale z innej stronki oczywiście podany był przez Meggi
żeby nie było niedomówień a nie wiem czy mogę podawać inne adresy stron
~Kurka wodna @ 2008-03-28
"Gwarancja Smaku" to pic, jak nic. Jak chcecie nauczyć się prawdziwego smaku z supermarketów, to powodzenia.
~aw @ 2008-03-26
Pepper - piszesz bez sensu.Nie ma wtym inspiracji.Zjadasz literki zamiast pasztet.
~Pepper @ 2008-03-26
aw.. poszukaj sobie w supermarketach wyrobów z napisem "Gwarancja Smaku"...:D Będziesz miał/a pewność, że masz zagwarantowany smak:D..Na stronach kulinarnych szukaj raczej inspiracj a nie komenytownia przepisów w tym stylu...chyba że wolisz się najeść pytaniami w stylu ..."Dobre???"...to smacznego
~aw @ 2008-03-26
Gwarantujesz ???
maggie @ 2008-03-26
Owszem, dobre.
~aw @ 2008-03-26
Dobre ????
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.