Pstrąg w galarecie

Składniki:
  • 1 kg pstrągów
  • 150 g marchewki
  • ćwiartka niedużego selera
  • 2 pory – białe części
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4–5 łyżek żelatyny
  • sos ziołowy lub śmietanowy
Sposób przyrządzania:
Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy. W rondlu układamy ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotujemy przez 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy rybę przy pomocy łyżki cedzakowej, osączamy i zdejmujemy z nich skórę. Układamy na półmisku. Możemy przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkami cytryny i jaj gotowanych na twardo. Wywar przecedzamy. Do 700 ml wywaru dodajemy namoczona żelatynę, ew. sól i podgrzewamy. Gdy się zagotuje odstawiamy do ostudzenia. Zalewamy pstrągi krzepnącą galaretą i wstawiamy do lodówki.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Ryby i owoce morza
Przepisy Wigilijne
Komentarze do tego przepisu:
~majo @ 2007-10-19
Witam ja podobnie robie pstrąga w galarecie tylko, że najpierw gotuje ok 15 minut pstraga w samej wodzie. Następnie same miesa pstraga ukladam na paterze, a ze skóry, głowy, i osci + oczywiscie warzywa gotuje wywarktóry następnie przecedzam i mieszam z zelatyna 3 dag żelatyny na litr plynu. Daje to stęzenia i zalewam udekorowanego brokulami, marchewka mini i zielonym groszkiem pstraga.
angelelli @ 2007-05-04
Zrobiłam. Bardzo smaczne danie, ale bardziej kuszace z dodatkiem do wywaru niewielkiej ilości octu winnego lub soku z cytryny.Oczywiście, zalezy od tego jak kto lubi.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane