Klasyczny indyjski chleb Naan

Składniki:
  • 2 niepelne szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 i pol lyzki jogurtu naturalnego
  • 2 lyzki oleju
Sposób przyrządzania:
Drozdze wsypujemy do cieplej wody, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy make, sol ,cukier ,sode. Laczymy jogurt i olej. Nastepnie ze wszystkich skladnikow wyrabiamy gietkie ciasto. Przykryte sciereczka i pozostawione w cieplym miejscu, podwaja swoja objetosc w ciagu 4 godzin. Ciasto wyjmujemy na stolnice wysypana maka i tworzymy rulon, ktory dzielimy na 6 czesci. Kazda z nich formujemy w kule, a pozniej walkujemy na placki grubosci kilku milmetrow. Do piekarnika wsadzamy plaska blache lub- jak poleca Manjula - kamien do pieczenia pizzy - i rozgrzewamy do temperatury 260 stopni C. Naan piecze sie ok.4 minut i warto popatrzec jak puchnie przez szybe w piekarniku.
Autor:
przytulanka
Data dodania:
2008-04-11
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przekąski na ciepło
Ilość porcji:
6
Koszt:
maly PLN
Czas przygotowania:
15 min.
Kaloryczność:
mala
Komentarze do tego przepisu:
~kasia @ 2008-10-10
Chlebki Naan, sa po prostu rewelacyjne, mozna je laczyc ze wszystkim tak naprawde, sa rozne smaki, mozna zrobic je bez dodatkow, ale tez na slodko czy z czosnkiem czy kolendra. Sa tez gotowe do kupienia, nie wiem czy moge podac adres stronki, ale co tam curryhouse.pl
~ewcia @ 2008-08-03
A ja własnie robiłam chleb nan tylko zamoiast drozdży,i sody i jogurtu dałam 2 łyżki stołowe mleka i łyżeczka proszku do pieczenia a do tego wszystkiego zrobiłam sałatke z kapusty pekinskiej z kurczakiem cos podobnego do gyrosa !!!
~Gość @ 2008-04-28
"~emka @ 2008-04-28"
Następny obrażony. Przepraszam. To nie miała być złośliwosć, tylko zapytanie.
~emka @ 2008-04-28
przepis dobry,każdy chyba widzi, z czego się składa i może podawać go dowolnie, z czym chce. jak komuś nie pasuje, niech nie robi, a złośliwości sobie daruje ;)
~Gość @ 2008-04-16
Teraz wszystko jasne. Ja to wiedziałem, ale może ktoś inny nie. Jak podaje się przepis to warto by napisać z czym to jeść. ;)
Babciagramolka @ 2008-04-16
Chleb Naan zastępuje dodatki typu ziemniaki , ryż . Wszelkie dania o posmaku indyjskim doskonale smakują z tym chlebem : Np potrawka z kurczaka z curry , kurczak w cieście jogurtowym z przyprawą Garam Masala itp.
~Ojej @ 2008-04-16
"Ni przypiał, ni przyłatał".A może z wędzonym śledziem???
~Gość @ 2008-04-15
Oj przydał by się jakiś indyjski przepis do tego chlebka. Przecie ze smalcem jeść go nie będę. Bo teraz to jest tak jak bym podał przepis na słodkie drożdżówki a hindus jadłby to z curry. ;)))
przytulanka @ 2008-04-15
Mysle ze wszyscy wiedza z czym sie jada chleb. Zadnego hinduskiego dania do Naan jeszcze nie robilam. Dla mnie Naan jest urozmaiceniem w kategorii pieczywo: do kanapek, sosow warzywnych i tych z miesem.
~Gość @ 2008-04-14
To jest do ogladania przez szybkę w piekarniku? Czy może do jedzenia? A jeśli tak to z czym to jeść???
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.