Szynka peklowana parzona

Składniki:
  • szynka około 1 kg
  • peklosól 50 gr
  • woda 0,4 litra
Sposób przyrządzania:
peklosól rozpuszczmy w wodzie strzykawką z igła nastrzykujemy szynkę taką solanką. mięso wkładamy do naczynia i zalewamy pozostałą solanką odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie szynkę obwiązujemy bawełnianym sznurkiem i parzymy w temp wody 80 przez 50 min po wychłodzeniu szynka gotowa . Podajemy w plasterkach na pieczywie. Smacznego!
Autor:
JASIU
Data dodania:
2008-04-16
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Kiełbasy i wędliny
Komentarze do tego przepisu:
~gonzo @ 2008-09-09
Szynkowar i szybkowar to dwa różne naczynia.Pozdrawiam.
toja @ 2008-08-17
~mooha @ 2008-08-17

Przepraszam. Myślałam, że to pomyłka w nazewnictwie. Co się okazało? Mam to coś w swojej kuchni. Tzn "szynkowar". Nawet nie wiedziałam, że to tak się nazywa. To pojemnik z takim sprężynowym dociskiem. W pojemnik wkłada się mięso, zamyka tym czymś potem umieszcza się w garnku z wodą i gotowało. Ostatnio używałam tego w czasach, gdy wszystko było na kartki. Robiłam w tym pyszny boczek. :)
toja @ 2008-08-17
Nie wiem, czy jest takie naczynie jak "szynkowar". Znam nazwę szybkowar. Może to jest to samo.
Ja używam do parzenia peklowanej szynki, ogonówki itp. naczynia do gotowania na parze.
Mięso jest soczyste i pyszne.
~mooha @ 2008-08-17
lepiej użyć szynkowaru
~JASIU @ 2008-08-03
19g to przy peklowaniu na sucho ,a tu masz peklowanie zalewowe z nastrzykiem
czytaj uważniej !
~dezyder @ 2008-07-01
peklosoli to za dużo, wystarczy 19 gram na 1 kg mięsa
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane