Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 250 - 400 kwiatków mniszka lekarskiego
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Weź jakieś 250 kwiatków mniszka (może być więcej), zbieranych w południe, otwartych, rozłóż na białym papierze, żeby żyjątka ewentualne wylazły. Po godzinie umyj kwiatki, wrzuć do gara i zalej 1 litrem wody. Wkrój do tego 1 cytrynę, uprzednio dobrze wyszorowaną w gorącej wodzie. Zagotuj przez 20 minut i zostaw do następnego dnia. Nazajutrz odcedź całość, dobrze wyciśnij kwiatki i cytrynę. Dodaj 1 kg cukru do roztworu, mozna dać miodu. Gotuj jakieś 2-3 godziny, aż zgęstnieje. Uważaj, żeby nie zrobił się karmel. Można gotować kilka dni. Zlać do słoiczków (nie buteleczek, pleśnieje nie wiedzieć czemu) i pasteryzować 20 minut. Smacznego!
Autor:
DPS
Data dodania:
2008-07-21
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przetwory
Komentarze do tego przepisu:
~DPS @ 2008-07-22
Prócz tego moczopędny i żółciopędny oraz ogólnie wzmacniający. Samo zdrowie! ;)
~lutka @ 2008-07-22
oj tak, tak - zbierałam i liczyłam, a jak córki podrosły miałam je "z głowy" przez kilka dni - też zbierały, syrop pyszny i ponoć skuteczny w leczeniu przeziębień
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane