Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina (użyłem shiraz)
  • 1/2 kg cukru
  • 1/3 szklanki czerwonego winnego octu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Cebulę kroimy w półtalarki. Rozgrzewamy w odpowiednim garnku (najlepszy jest żeliwny emaliowany) lub na dużej patelni oliwę i masło, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, wlewamy ocet i połowę wina, oraz zioła prowansalskie i łyżeczkę soli, cały czas mieszając.
Gotujemy (bez przykrycia) do całkowitego zredukowania wina. Zmniejszamy ogień i powoli smażymy podlewając pozostałym winem, aż do skarmelizowania się cukru i całkowitego zredukowania płynów.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Konfitura znakomicie nadaje się jako składnik glazury lub sosów do pieczonych mięs, a także jako samodzielny dodatek dodatek do dziczyzny i drobiu. Niniejszy przepis, powstał na podstawie modyfikacji przepisu na konfiturę z cebuli, polsko - bretońskiego kucharza Antozara
Autor:
Chef Paul
Data dodania:
2008-11-02
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przetwory
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane