kiszenie kapusty (sposobem domowym)

Składniki:
  • 1 kg kapusty
  • 10 dkg soli nie jodowanej (soli dodajemy w stosunku 1:10 wagi poszatkowanej kapusty)
  • 3 małe suszone chili (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania:
Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Ubijamy ciasno w kamionkowym garnku (tak aby z kapusty wyszedł sok), przesypując solą i pomiedzy ubite warstwy wrzucamy ususzoną chili (opcjonalnie).
Przykrywamy kapustę talerzykiem lub dopasowaną deseczką, obciążamy i kisimy około tygodnia (w temperaturze pokojowej 19-21*C, w niższej temperaturze proces kiszenia trwa dłużej). Ukiszoną kapustę możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego
Autor:
Chef Paul
Data dodania:
2008-11-03
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przetwory
Komentarze do tego przepisu:
~AK @ 2013-10-22
czy aby nie pomyliła sie Panu proporcja soli do kapusty?????
Jachu @ 2008-12-26
braks12
"Jachu zobacz kiedy post napisany a nie naskakuj"
No właśnie zobacz i nie naskakuj. ;(((
braks12 @ 2008-12-26
sorki chyba ze zdenerwowania tez nie dowidze :/
braks12 @ 2008-12-26
Jachu zobacz kiedy post napisany a nie naskakuj
Jachu @ 2008-12-25
Pan Maciej nie żyje a Ty tu o kapuście pierniczysz. ;(((
reja36 @ 2008-12-25
zamiast chili mozna dodac swieza, pokrojona w paski papryke( ~15 dkg/1kg). Najlepiej czerwona, bo daje ladny kontrast.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane