Fasola po bretońsku

Składniki:
  • 500 g fasoli – „jaś”
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g wędzonki – może być ogonówka
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek, cząber
  • sól, pieprz, mielona papryka
Sposób przyrządzania:
Fasolę moczymy przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek wędzonki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, cząbrem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki zasmażamy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na ciepło
Komentarze do tego przepisu:
~medicuss @ 2014-02-12
żeby fasolę lub groch szybko ugotować trzeba ją wrzucić do zimnej wody zagotować i pogotować ze dwie minuty potem wystawić dać jej odpocząć ze dwie godzinki i potem ugotować do miękkości,,,,,,,,, trzeba uważać żeby się nie rozgotowała bo wtedy gotuje się krótko.
~ms1ms1tb@gmail.com @ 2014-02-04
Wg Pani Bozeny Zak - Cyran - dietetyczka, dietoterapełtka " Alchemia pożywienia"
fasole moczymy 12 h. Następnie wylewamy wodę, gotujemy fasole do wrzenia w nowej wodzie. Odlewany wodę, tak 2 razy. Do ostatniej wody w ktorej bedzie juz gotowana wrzucamy liść glonu - lisc do suschi( kilka cm )gotujemy 20min bez przykrycia. Nastepnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, solimy przyprawiamy - odrobiną kminku. Gotujemy do miękości az woda wyparuje. W ten sposób gotowania pozbywamy się szkodliwych dla organizmu puryn ktore odkładają sie w UWAGA w stawach !!! Prawidłowy sposób moczenia, gotowania i przyprawiania produktów stączkowych staje się lżej strawny i bardziej wartościowy.
~olo @ 2014-01-30
Zgadzam się z przedmówcami, fasolka wg tego przepisu wychodzi wspaniała!
~Ryszard @ 2014-01-28
Fasola Kot, megaśna!
~jars @ 2013-07-02
Jeśli masz czas to mocz dłużej, wtedy szybciej się ugotuje. 2 godziny wystarczy.
~Cay @ 2013-06-26
Czy 2 godziny moczenia fasoli wystarczy? Inni mówią, że ma się moczyć całą noc, albo nawet dobę?
~henryk @ 2013-06-17
taka fasolka to prawdziwy orgazm w ustach
czesto @ 2010-03-27
wyśmienita paluszki lizać bardzo polecam ten przepis
magduska @ 2009-03-20
Pyszna!, ja dodalam fasole z puszki (nie trzeba jej wczesniej moczyc), podsmazylam rowniez potarkowane wazywa; marchew, pietruszke, seler, a z cebula usmazylam por. Wyszlo wysmienicie, polecam!!!!
~Szyna @ 2008-09-05
RE-WE-LA-CJA.Po prostu niebo w gębie.Moja pierwsza fasolka w życiu i od razu strzał w dziesiątkę
1  2  3  »  
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.