Barszcz wigilijny

Składniki:
  • 1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego
  • 4 buraki
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • saszetka ziołowa (6 ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy)
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek
Sposób przyrządzania:

Barszcz był zawsze podstawą stołu polskiego, szczególnie barszcz na zakwasie. Najstarsze przepisy pochodzą z XVI wieku i wszyscy odwiedzający Polskę cudzoziemcy z zachwytem zauważają obecność barszczu na naszych stołach. Ich achy! i ochy! są wręcz entuzjastyczne. Biskup Krasicki angażując kucharza, pisał tak: „Polskie potrawy żeby umiał in exellent gotować; kiełbasy, kiszki, pirogi, barszcz i rosół etc.” Buraki pieczemy lub gotujemy. Osobiście jestem miłośnikiem metody Mikołaja Reja, czyli zachęcam Was do pieczenia buraków w piekarniku!


W 500 ml wody moczymy grzybki przez 2 godziny, potem gotujemy do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotujemy. Pod koniec wyjmujemy saszetkę ziołową. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego wywar z grzybków (z grzybków robimy uszka) oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ew. sokiem z cytryny i majerankiem. Podajemy z uszkami. >>>

Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Przepisy Wigilijne
Komentarze do tego przepisu:
~stach @ 2007-12-23
do miękkości
~adrians @ 2007-12-22
jak dlugo pieczemy buraki?
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane