Zupa grzybowa (z grzybów suszonych) - wigilijna

Składniki:
  • 2 l wywaru lub wody
  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10 – 12 grzybków)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, koperek
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20–30 minut). Ugotowane grzybki wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar, również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami – najlepiej łazankami i posypujemy koperkiem. Do zup grzybowych z grzybów suszonych możemy też dodać pęczak, osobno ugotowany (gotujemy na taką ilość zupy ok. 6 łyżek pęczaku). Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Przepisy Wigilijne
Komentarze do tego przepisu:
~Ewelina @ 2013-12-30
Zrobiłam dzień przed wigilią. Była to pierwsza zupa grzybowa zrobiona moimi rękami. Bałam się gdyż moj mąż jada w restauracjach i jest mega wymagający. Cóż mogę powiedzieć wyszło REWELACYJNIE ! Sama byłam w szoku naprawde pyszna. Niestety nie miałam prawdziwków zrobiłam z suszonych borowików ale MEGA PYSZNA !!! Dziękuje za Przepis !
~Dolores @ 2013-12-16
Ja dziś odnalazłam przepis i mam nadzieję,że będę równie zadowolona.Pozdrawiam i życzę Wszystkim Wesołych Świąt!!:)
Ps.Dam znać czy domownikom smakowało:)
~Edyta @ 2013-11-05
Bez tej zupy nie ma naszej rodzinnej wigilji. Od dziesieciu lat gosci na naszym polskim swiatecznym stole... w Niemczech , ( gdzie od 20 lat zyjemy) :)))
Zupa choc niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Goraco polecam!
~Ala P. @ 2013-06-01
Zupa jest super, szybko się ją przygotowuje i jest bardzo aromatyczna. Od kilku lat korzystam z tego przepisu przy okazji Świąt i nie tylko :)) zawsze strzał w dziesiątkę
mbgowin @ 2012-03-15
Ta zupa to marzenie !! Zrobiłam( choć nie Wigilia) dla znajomych i wychwalali bardzo.
suonko82 @ 2011-10-21
godna polecenia :)
veetec @ 2009-05-15
Ta zupa to mistrzostwo swiata!
~SZNICER_BARBARA @ 2008-12-17
Juz nie moge sie doczekac!,zeby ja zrobiac na Wigilie!
DZIEKUJE,za propozycje.
~Madzia @ 2008-12-17
rewelacja, pychota
~Justyna @ 2007-11-13
przepyszna, naprawde polecam :)
1  2  »  
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane