Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 250 ml kwasu ogórkowego
  • 250 ml śmietany
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty:
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę myjemy, obieramy. Marchew, seler i pietruszkę ucieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy. Jarzyny smażymy krótko na łyżce oleju, a następnie zalewamy w garnku wywarem z mięsa. Gotujemy, dodajemy w trakcie gotowania ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do zupy obrane i utarte na grubej tarce ogórki. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy solą i pieprzem ew. kwasem z ogórków. Ze względu na to, że smak zupy zależy od intensywności smaku ogórków należy ostrożnie przyprawiać zupę kwasem i solą. Jeśli zupa nie jest gotowana na wywarze z mięsa, tylko z samych warzyw można dodać do zupy łyżkę masła. Na pewno warto doprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować i szybko podawać na stół wygłodniałym domownikom. Zupa ogórkowa jest jak wiemy jedną z ulubionych zup kolejnych pokoleń. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.