Krupnik na podrobach

Składniki:
  • 2 l wywaru lub wody
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 400 g podrobów
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 125 ml śmietany
  • 2 suszone grzybki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Dobre są podroby drobiowe, takie jak serca, czy żołądki, można dać 1-2 wątróbki lub podroby cielęco – wołowe, ale ja smakoszom polecam podroby jagnięco – baranie, pale lizać. Na części wywaru gotujemy podroby. Kiedy są już miękkie, wyjmujemy i kroimy w paseczki. W reszcie wywaru gotujemy obrane i pokrojone warzywa (również ziemniaki) oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki suszone grzybki. Po 10 minutach dodajemy opłukaną kaszę i podroby razem z wywarem, w którym się gotowały. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
Moher @ 2012-08-09
Dlaczego ten przepis jest sciagniety z \"Kuchni Polskiej\"? No i gdzie ta smietana?
~gosc @ 2007-08-28
smietana zabielasz zupe na koncu
~azober @ 2007-08-28
Dobre wszystko,tylko w składnikach jest śmietana, a gdzie występuje ona w przepisie. Oto jest pytanie ??????? che che
~azober @ 2007-08-28
Dobre wszystko,tylko w składnikach jest śmietana, a gdzie występuje ona w przepisie. Oto jest pytanie ??????? che che
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.