Zupa ogonowa

Składniki:
  • 2 l wywaru lub wody
  • 500 g ogona wołowego
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • tymianek, gałka muszkatołowa, papryka mielona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ew. 100 ml madery
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Ogon myjemy, kroimy na kawałki i rzucamy na gorący olej, gdy się zrumieni, zalewamy wywarem i gotujemy. Warzywa oraz pieczarki czyścimy, myjemy, płuczemy, obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na oleju. Dodajemy pod koniec gotowania do zupy wszystkie warzywa i przyprawy. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Do zupy dolewamy na koniec przecier pomidorowy, ew. wino i zasmażkę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
~tedzio @ 2007-05-11
kupicie go w niemal każdym markecie. A wogóle to co to za zupa z paczki??? Macie jakiś problem?
~Gościu @ 2007-05-09
Nie w każdym mięsnym można dostać ogon wołowy :((( Jest to czasami w ogóle niemożliwe (chyba, że na bazarach). Syntetyczna ogonowa była pyszna - chyba z Knorra :) Teraz można kupić z fabryki Amino, ale NIE POLECAM
~Maja Zapominalska :-) @ 2007-05-09
Przypomniałam sobie, że z dodatkiem ugotowanych oddzielnie ziemniaków, natki pietruszki i koniecznie śmietany- była wprost idealna.
~Maja @ 2007-05-09
Kiedyś była taka zupa w koncentracie (proszek) i niebiańsko (mimo tego, że "sztuczna") - smakowała. Jeśli ta choć trochę ją przypomina, to moje podziękiwania.... Trzeba spróbować ;-)
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane