Wątróbka drobiowa smażona z cebulką

Składniki:
  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:

Wielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery. Wątróbka jest dla chorych na anemię, dla rekonwalescentów, ma dużo żelaza, witaminy B 12 i B 6! Wystarczy to powiedzieć, żeby sobie wytłumaczyć, że skoro taka jest zdrowa, to musi być ohydna. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyrządzona jest znakomitym daniem obiadowym, czy kolacyjnym. Przy okazji dla uspokojenia dodam, że nie jest aż taka zdrowa dla osób z podwyższonym cholesterolem.


Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić.

Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Drób
Komentarze do tego przepisu:
~EwaWawa @ 2013-09-04
Fajny pomysł z tym ketchupem muszę spróbować, bo moje maluchy niestety kochają ketchup ale nie chcą jeść zdrowej wątróbki Pozdrawiam
~Renata @ 2013-09-02
Dzisiaj wypróbowałam. Bardzo dobra. Jabłko wyśmienicie pasowało. Pominęłam tylko kminek, ponieważ nie lubię.
~doanis @ 2013-06-07
ładne to zdjęcie.
~Krystyna @ 2008-10-04
Ciekawy przepis na watrobke z tym jabluszkiem, wyprobuje wkrotce.

***
Ja zawsze robie watrobke w ten sposob.
Cebule najpierw podduszam na szkisto (nie na zloto) i odkladam do miseczki. Watrobke obtaczam w mace, podsmazam, przekladam na druga strone, sole i pieprze i jeszcze podsmazam bo nie lubie krwistej, dodaje cebule i na koniec kechup.
I jeszcze wszystko lekko podduszam.
Taka watrobke lubia nawet dzieci bo traci swoj specyficzny smak.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane