Gęś duszona

Składniki:
  • 1 cała gęś
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • kilka suszonych śliwek lub 250 g świeżych węgierek, renklod itp.
  • sól
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną gęś smarujemy od wewnątrz posiekanym czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Śliwki płuczemy i w przypadku suszonych moczymy je poprzedniego dnia, a gdy używamy świeżych przecinamy je na pół i usuwamy pestki. W brytfance zagotowujemy pół litra wody, dodajemy śliwki oraz gęś. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości. Od czasu do czasu dolewamy trochę wody.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Drób
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.