Paprykarz z kurczaka

Składniki:
  • 1 kurczak lub 4 piersi
  • 200 ml wywaru (może być z kostki)
  • 200 ml śmietany
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • olej
  • sól
  • ew. ostra papryka
Sposób przyrządzania:
Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Drób
Komentarze do tego przepisu:
~piotrjs @ 2008-11-13
Dzisiaj to ugotowałem. Pyszne...
aneta @ 2007-04-15
ta potrawa jest bardzo dobra i łatwa w przyrządzeniu-wypróbowałam i ...palce lizać!
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane