Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Składniki:
  • 1 kg ozorków
  • 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
Do peklowania
  • 2g saletry
  • 2 łyżki soli
  • po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
Sos chrzanowy
  • 100 g świeżo startego chrzanu lub 2 łyżki gotowego, wówczas nie dodajemy soku z cytryny
  • kilka łyżek wywaru (może być z kostki)
  • 100 ml śmietany
  • 2 żółtka na twardo
  • sok z cytryny, sól, cukier
Sposób przyrządzania:
Ozorki dokładnie myjemy i usuwamy gruczoły ślinowe. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą (dajemy połowę soli) i nacieramy ozorki, odstawiamy je w chłodne miejsce w kamiennym lub szklanym naczyniu pod przykryciem. Po upływie doby gotujemy wodę z reszta soli i gdy ostygnie, zalewamy nią ozorki. Peklujemy przez 3–4 dni codziennie obracając ozorki w naczyniu. Następnie myjemy je, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy i zalewamy wywarem. Gotujemy 50–60 minut, ściągamy skorki i ponownie gotujemy około 10 minut. Podajemy pokrojone w plastry z sosem i ziemniakami purèe. Sosy oczywiście mogą być rożne. Tu proponuję chrzanowy, ale do ozorków pasuje również tzw.: szary i koperkowy. Sos chrzanowy przygotowujemy w ten sposób, że chrzan mieszamy z gorącym wywarem i śmietaną, dodajemy przetarte żółtka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy, schładzamy.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wieprzowina
Komentarze do tego przepisu:
~smakosz @ 2008-09-24
pycha!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.