Kotlet wołowy z grilla

Składniki:
  • 1 kotlet z antrykotu lub rostbefu, grubości co najmniej 3-5cm na osobę
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • świeże lub suszone zioła - natka pietruszki, koperek, tymianek, oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Plaster mięsa z kością smarujemy olejem i kładziemy na rozgrzanym grillu; w czasie pieczenia możemy przekręcić mięso o 90º, żeby na upieczonym mięsie odcisnął się odpowiedni wzór. Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną. Nigdy nie robimy tego przed pieczeniem, ponieważ wówczas wołowina stwardnieje i będzie przypominać podeszwę buta. Przed podaniem kładziemy na wierzchu porcję masła wymieszanego z ziołami, czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Do kotleta serwujemy podpieczone ziemniaki lub grzanki. Najlepiej podać na desce do krojenia, koniecznie z ostrym nożem. Jest to kotlet dla smakosza, a długość pieczenia zależy tylko i wyłącznie od stanu naszego uzębienia i atawistycznego upodobania do krwistego mięsa.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-20
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wołowina i cielęcina
Dania z grilla
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.