Kotlety mielone z wołowiny

Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek drobno zmielonej tartej bułki
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki i po opłukaniu i osuszeniu mielimy. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, roztrzepane jaja, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie z masy mięsnej formujemy ładne, owalne kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w drobnej tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Trzeba pamiętać, żeby na początku smażyć kotlety na mocniejszym, a gdy się zarumienią z obu stron, na słabszym ogniu. Kotlety w sumie smażymy około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przykrywamy patelnię na parę minut, żeby kotlety nabrały soczystości.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-20
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wołowina i cielęcina
Komentarze do tego przepisu:
~olo @ 2014-01-10
Oczywiste jest, że zioła dodajemy na początku razem z solą i pieprzem.
~asik @ 2013-10-04
zapomnial Pan w opisie dopisac o ziolach, ktore sa wymienione wsrod skladnikow....
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.