Wołowina marynowana z grilla

Składniki:
  • stek z wołowiny – 200 g na osobę
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz
Bejca
  • 1 mała cebula
  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 ml oleju
  • listek laurowy
  • 2 ziarna pieprzu
  • ćwierć łyżeczki tymianku
Sposób przyrządzania:
Z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty możemy mięso popieprzyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczemy po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Solimy po usmażeniu. Na wierzch możemy położyć cebulę wyjętą z marynaty.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-21
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wołowina i cielęcina
Dania z grilla
Komentarze do tego przepisu:
~vitan @ 2008-03-17
Witam serdecznie
Dziękuję za przepis właśnie wczoraj robiłam steki z wołowiny i w tej marynacie są przepyszne wszyscy domownicy są zadowoleni i bardzo im smakowały .POLECAM GORĄCO i pozdrawiam
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane