Jagnięcina pieczona

Składniki:
  • 1,5 kg jagnięciny (udźca lub górki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Po 12 godzinach mięso osączamy i układamy w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu, podlewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na mniej więcej godzinę. Polewamy mięso od czasu do czasu powstającym sosem, jeżeli jest go za mało, to uzupełniamy go dolewając trochę wywaru.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-21
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Baranina i jagnięcina
Komentarze do tego przepisu:
~jacek @ 2007-05-12
zupełnie zapomniałem , że do marynaty dodaję jeszcze 2-3 łyżki gęstego soku z granatów.
Polecam także dodatkowy sos : pozostałe po nalewce z czarnej porzeczki owoce gotować kilkanaście minut z sosem z jagnięciny i sokiem z małym dodatkiem soku z granatów tak , by owoce lekko popękały . Dodać soli , cukru do smaku, pieprzu i trochę śmietanki kremówki . Jagnięcinę po wyjęciu z brytfanki zostawić na 5 minut , by "odpoczęłą" , pokroić w plastry , podawać na przykład z ziemniakami posypanymi koperkiem i sosem z owoców z czarnej porzeczki podanym powyżej . Przepis ma zastosowanie także do łatwo dostępnych w handlu mrożonych golonek jagnięcych.
~jacek @ 2007-05-12
trochę inna zalewa : listki świeżego tymianku i rozmarynu rozcieram z pieprzem , solą , owocami jałowca , kilkoma ząbkami czosnku , czerwonym winem i oliwą z oliwek ( proporcje wg uznania i upodobań ) oraz kilkoma kroplami koniaku . Minimum 12 godzin ( 36 to znacznie lepiej ) w zalewie , kilka razy przewracam . Po wyjęciu z zalewy obsmażam jagnięcinę na bardzo rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na oliwie z oliwek i układam w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu, podlewam niewielką ilością wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na mniej więcej godzinę. Polewam mięso od czasu do czasu powstającym sosem, jeżeli jest go za mało, to uzupełniam go dolewając trochę pozostałą przecedzoną zalewą . Na sam koniec wlewam całą pozostałą przrzecedzoną zalwę . By powstał aromatyczny gęsty sos .
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane