Stek z tuńczyka

Składniki:
  • 200 g tuńczyka na osobę
  • 125 ml wywaru (może być z kostki)
  • 100 g pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonej bazylii lub pół łyżeczki świeżej
  • 1 gałązka koperku
  • szczypta tymianku i ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzania:
Rybę smażymy na oleju i maśle, zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy wywar, dodajemy wszystkie zioła, posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku, a na końcu sparzone, obrane ze skórki pomidory. Dusimy razem ok. 5 minut, dodajemy tymianek, paprykę, sól, pieprz, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy razem 5-10 minut, aż sos się zagęści. Podajemy stek z tuńczyka polany sosem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-22
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryby i owoce morza
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.