Śledzie w cieście piwnym

Składniki:
  • 800g solonych filetów śledziowych
  • 500 ml mleka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki mąki
  • 50 ml oleju
  • cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie osuszamy je oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę- dwie do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę dolewając do niej porcjami resztę piwa. Odstawiamy ciasto na pół godziny, żeby „odpoczęło” i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy olej. Śledzie zanurzamy w cieście i nakładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-22
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryby i owoce morza
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane