Ryba pieczona w folii

Składniki:
  • 500 g filetu z ryby (łosoś, pstrąg, tuńczyk)
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka świeżej szałwi, macierzanki, szczypta bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały lub kolorowy pieprz
Sposób przyrządzania:
Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron. Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, Zawijamy, ew. robimy na górze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Rybę ok. 1,5–2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę. Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-22
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryby i owoce morza
Komentarze do tego przepisu:
Max @ 2008-03-09
Ja nie robię w folii żadnych dziurek. Piekę ok. 15-20 min na grillu. Jak kieszonka z foli zrobi się jak "balonik ryba" jest gotowa. Sos który jest w kieszonce jest pyszny. Robiąc dziurki wszystko nam usieka i ryba staje się sucha. To moje zdanie. Robiłem tak zawsze i było pysznie.
~Małgosia @ 2008-03-09
Pyszna rybka, polecam ten przepis
fantastyczny przepis....
~Wojciech @ 2007-10-12
Bardzo przydał mi się ten przepis. Naprawde dobra ryba mi wyszła. Pozdrawiam! :-)
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane