Sos grzybowy z grzybów świeżych

Składniki:
  • 500 g świeżych grzybów: podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków i innych
  • 100 ml wywaru
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem i gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksować, połączyć z gotowym sosem i doprawić na koniec łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-23
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Sosy ciepłe
Komentarze do tego przepisu:
~Maja @ 2014-01-17
Korzystałam i korzystam z przepisów Macka Kuronia, Jakuba. Podejrzewam, że przepisy są podobne, ponieważ gotują osoby z jednej rodziny.Bardzo je chwale, gdyż są proste w przyrządzeniu oraz nie wyszukane.składniki. Są ludzie problemowi i źle wychowani jak p.Weronika, której jak "złej baletnicy, rąbek od spódnicy przeszkadza". Nie problem wyszukać przepisy p. Maćka nie obrażając pozostałych członków rodziny.
Jakub Kuroń @ 2013-11-20
Dziękuję Ci Aniu za miłe słowa. Gotuję właściwie od zawsze i miło mi że są ludzie którzy mają z tego mojego pichcenia radość i pożytek. Fajnie że jesteś:-)
~Ania @ 2013-11-19
Panie Jakubie, proszę się nie przejmować jakimiś dziwnymi wpisami dziwnych ludzi pokroju Weroniki. Ja bardzo cenię sobie stare przepisy Pana Maćka i często z nich korzystam. Cieszę się jednak, że zajął się Pan tą stroną i zamieszcza Pan tu swoje przepisy, które uwielbiam. Dziękuję, że prowadzi Pan tę stronę nadal. Serdecznie pozdrawiam :-)
Jakub Kuroń @ 2013-11-18
Droga Weroniko, Strona mojego ojca ponad 4 lata nie była aktualizowana i groziło jej usunięcie z serwerów i wyszukiwarek z powodu braku aktualizowania jej technologii. W tej chwili stroną zajmuję się ja (czyli Jakub Kuroń), może kiedyś także ktoś z mojej rodziny będzie miał ochotę tutaj pisać? Strona Ojca została w całości przeniesiona do archiwum, gdzie można znaleźć całą poprzednią zawartość. Zachęcam cię do korzystania.:-)
~Weronika @ 2013-11-17
Kiedy chcę przepis Kuronia - to zwykle wyszukuję przepis pana Maćka Kuronia i na tę właśnie starą stronę chcę być kierowana. Nie na jakąś rodzinną tradycję gotowania. Czy to jasne?? Nie obchodzi mnie jak rodzina planuje na nieżyjącym zarabiać - ja chcę korzystać ze strony pana Maćka, a nie być kierowana na stronę jakiegoś Jakuba. Pozdrawiam
~olo @ 2013-09-05
@kudłaty - to wyjaśnij co jest nie tak z tą śmietaną, bo pewnie duża większość, albo i wszyscy (po za Tobą ;-) nie wiedzą o co chodzi z tą Piątnicą.

Co do zdjęcia (jest poglądowe?), to w przepisie nie ma ziela ang. i liści laurowych...
~kudłaty @ 2013-09-05
Jeżeli Rodzina Kuroniów gotuje na śmietanie z piątnicy to gratulacje. Ludzie nawet nie wiecie co w tzw. śmietanie się znajduje. Poczytajcie skład - no chyba że zdjęcie robił ktoś inny. Osobiście dla mnie lipa.
bartix @ 2008-10-06
Jeśli wywar to tylko warzywny, mięsny zabił by delikatny i cudowny smak grzybów(mam na mysli rosół). Do tego natka pietruszki i makaron Tagliatelle(bardziej swojska nazwa to wstążki)
lewy @ 2007-04-30
Moczyc w wodzie trzeba grzyby suszone. Wywar to rosol, może nieco ubozszy. Zajrzyj do wyszukiwarki. haslo WYWAR
~marta @ 2007-04-30
jakim wywarem, co to jest, jak się go robi? jak to jest z tymi grzybami słyszałam ze dzień wczesniej trzeba je moczyc w wodzie?
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.