Sos z grzybów suszonych

Składniki:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru ciemnego
  • 30 g suszonych grzybów: prawdziwki, podgrzybki
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby zalewamy 125 ml wody i moczymy. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i zrumieniamy na blasze, nad ogniem lub na płytce ochronnej. Dodajemy cebulę do grzybów i gotujemy razem, w wodzie, w której grzyby się moczyły. Gdy grzyby będą już miękkie wywar przecedzamy i studzimy, grzyby kroimy w paseczki. Mąkę wsypujemy na suchą patelnię i przyrumieniamy, wtedy dodajemy do niej masło, mieszamy i dodajemy jednym płynnym ruchem wywar. Pamiętamy żeby cały czas energicznie mieszać sos, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Do sosu podstawowego dodajemy pokrojone grzyby i wlewamy porcjami wywar z grzybów, cały czas mieszając gotujemy sos około 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sos przyprawami, sokiem z cytryny oraz śmietaną. Mieszamy i podajemy.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-23
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Sosy ciepłe
Komentarze do tego przepisu:
~Maggie @ 2013-11-26
U nas się zawsze przesmażało namoczone obsuszone i pokrojone grzyby z cebulką Dopiero wtedy sos miał obłędny smak a piękniejszego zapachu jak podczas smażenia grzybków z cebulką , to nie ma .
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane