Marynata do mięsa dzika

Składniki:
  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 0,10 litra octu winnego
  • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szt. goździk
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 szt. liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
  • 1/4 litra wody
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.
Autor:
Chef Paul
Data dodania:
2007-02-26
Dział:
Książki kucharskie internautów
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Dziczyzna
Komentarze do tego przepisu:
~annabc @ 2008-01-07
Zamarynowałam w ten sposób (bez kolendry) szynkę wieprzową. Po trzech dniach udusiłam w garnku Zeptera. Nigdy w całej mojej karierze gospodyni nie jadłam tak smacznej i KRUCHEJ szynki.
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.