Szpinak z czosnkiem

Składniki:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • cukier, sól, ew. 50 g wędzonki
Sposób przyrządzania:
Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wrzucamy liście do wrzątku, do którego dodajemy też pokrojony w plasterki ząbek czosnku, trochę soli i trochę cukru. Gotujemy dosłownie pół minuty i szpinak osączamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy szpinak, Rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Jeżeli chcemy podać szpinak bardziej na słono, to radzę nie dodawać na żadnym etapie jego przyrządzania cukru i soku z cytryny. Natomiast przed podaniem posypać świeżymi skwarkami z wędzonki.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-03-16
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Bezmięsne
Kategoria:
Warzywa, sałatki, surówki
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane