X

Czego szukasz?

Przepis

Najlepsze przepisy z mleka. Mleko jest ważnym elementem naszej codziennej diety i istotnym elementem piramidy żywieniowej. Sięga po nią codziennie ponad 1/3 (37%) Polaków. Dlatego zdecydowałem się stworzenie wpisu: najlepsze przepisy z mleka

Mleko prosto „od krowy”

W dzisiejszych czasach dostęp do mleka prosto „od krowy” jest bardzo utrudniony. Dlatego szukamy takiego, które w smaku jest najbardziej zbliżone. Mój wybór padł na Zimne mleko do Robico (link). Nie bez przyczyny. Mleko to podlega minimalnej obróbce cieplnej – pasteryzacji, która gwarantuje bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta, a jednocześnie minimalizuje zmiany w składzie chemicznym i fizycznym, także smaku produktu. Zimne Mleko Robico to pierwsze polskie mleko produkowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji. To najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka na polskim rynku. Mikrofiltracja daje możliwość obniżenia temperatury pasteryzacji i zachowania aktywności naturalnie występujących w mleku substancji bakteriostatycznych. Jednym słowem Zimne mleko od Robico smakuje niemal identycznie jak świeże mleko prosto „od krowy”. Stąd do wpisu najlepsze przepisy z mleka użyłem właśnie tego produktu.

Wyjątkowość szkła

Istotną kwestią bez wątpienia jest opakowanie, które specjalnie dla Robico stworzył potentat w dziedzinie opakowań szklanych O-I (link) Charakter szkła pomaga zachować wartości odżywcze mleka. Takie połączenie – świeże mleko i szklana butelka – jest najkorzystniejszym rozwiązaniem prozdrowotnym. Co więcej, wyjątkowość szkła polega
na tym, że można je przetapiać i poddawać recyklingowi w nieskończoność. Szkło to materiał, w 100% odnawialny, co czyni go jednym z najbardziej zrównoważonych materiałów opakowaniowych.

Garść przepisów

Poniżej przygotowałem dla Was garść przepisów. Moim zdaniem są to najlepsze przepisy z mleka, które z łatwością odtworzycie w domu. Znajdziecie wśród nich propozycje zarówno słodkie jak wytrawne, na obiad i na śniadanie. Dla każdego coś dobrego. 

Domowy twaróg

Nie każdy wie, że w łatwy sposób w domowych warunkach można przygotować pyszny twaróg. Poniżej znajdziecie prosty przepis jak się do tego zabrać.

Składniki na około 500-600 g:

  • 3 l ZIMNEGO MLEKA 3,2% od Robico
  • 3 łyżki kefiru lub np. maślanki Robico
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe (30°C). Dodaj kefir lub maślankę, następnie poczekaj około 20 minut. Podnieś temperaturę do momentu, aż zacznie być gorące (70°C). Pamiętaj aby cały czas mieszać, mleko lubi się przypalić. Wlej sok z cytryny, oraz sól. Dalej podgrzewaj aż mleko zacznie „mrugać” (90°C), cały czas mieszając. W tej temperaturze zaczną się wytrącać białka mleka w postaci delikatnych drobin. Następnie odstaw garnek do ostygnięcia, w tym czasie nastąpi ich nagromadzenie. Powstały „sernik” odsącz w chuście serowarskiej lub gęstej tetrowej. Przełóż masę serową do formy i lekko ubij. Na tym etapie możesz dodać ulubione dodatki smakowe: np. czarnuszkę, czosnek, niedźwiedzi czy płatki chili. Formę przełóż do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany twaróg najlepiej smakuje z wytrawnymi dodatkami. Jeśli jednak ograniczysz ilość soli, świetnie smakuje np. z owocami, konfiturami czy miodem.

Krem z kalafiora z wędzonym łososiem

Pyszny krem z dodatkiem wędzonego łososia, napełnia żołądek i rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 500 ml wywaru np. warzywnego
  • 750 ml ZINEGO MLEKA 3,2% od Robico
  • 20 g startego parmezanu
  • 100 g wędzonego łososia np. wędzonego na zimno
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na różyczki, następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki. Podsmaż 1-2 minuty, następnie dodaj obranego i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową.

Pudding chlebowy

W kuchni lubię łączyć przyjemne z pożytecznym. Dlatego uwielbiam przyrządzać Pudding chlebowy. Można go przygotować z czerstwego pieczywa, które się nie zmarnuje. A sama potrawa jest cudownie smaczna.

Składniki:

  • 1 chałka, może być czerstwa
  • 700 ml ZIMNEGO MLEKA 2% od Robico
  • 3 jajka
  • szklanka cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • szklanka rodzynek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Do dużej miski wlej mleko, następnie dodaj chałkę pokrojoną w 3 cm kostkę. Dociśnij pieczywo ręką, aby wchłonęło mleko. W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wlej mieszaninę do namoczonej chałki, następnie delikatnie wymieszaj. Formę do zapiekania posmaruj miękkim masłem. Wlej bazę puddingu do naczynia do zapiekania. Na koniec zapiekaj przez 35-40 minut na środkowej półce. Pudding cudownie smakuje z kulką lodów lub polewą malinową.

Przepis na idealne naleśniki

Przygotowałem także przepis na naleśniki idealne. Elastyczne, złociste i chrupiące takie właśnie będą wasze naleśniki, jeżeli skorzystacie z mojej receptury.

Składniki na 10-12 naleśników:

  • 250 ml ZIMNE MLEKO 3,2% od Robico
  • 200 ml gazowanej wody
  • 50 g oleju roślinnego + odrobina do smażenia
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski dodaj najpierw mokre składniki: mleko, wodę gazowaną, olej roślinnego i jajka. Następnie wsyp mąkę. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera, aż wszystkie składniki się połączą, a konsystencja będzie jednolita. Smaż porcjami na mocno rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Układaj warstwami na talerzu.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również