X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia

Składniki

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 600 g ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki (400 - 500 g ziemniaków)
  • 125 ml śmietany
  • koperek, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Zalewamy częścią wywaru i gotujemy. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy pozostałym wywarem i też gotujemy. Dodajemy ogórki i śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, podgotowujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Dobrze jest dodać do zupy koper, taki do kiszenia ogórków (w zimie ze słoika z kiszonymi ogórkami). Daje piękny aromat.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również