Zbliża się Wielkanoc, więc czas nastawić zakwas na żur. Bo nie ma to jak domowy żurek, na domowym zakwasie, do tego pyszna biała kiełbasa, kawałek świeżego chleba i czego chcieć więcej? No może jeszcze przydadzą się jajka faszerowane w kilku wersjach, mazurek i baba wielkanocna. Z takim zapasem świątecznych smakołyków można świętować.
Zakwas na żur Macieja Kuronia
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia
- 1 l przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1:
Do kamiennego lub np. szklanego naczynia wsyp mąkę. Dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalej przegotowaną wodą. Następnie wymieszaj. Odstaw na 3– 4 dni.
Krok 2:
Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możesz przechowywać zakwas w lodówce do 2 tygodni.
Uwaga – za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylej zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsyp do niego ponownie mąkę na żur, dodaj wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy. Przy pierwszym zakwaszaniu warto skorzystać z zakwaszacza – nawet kupnego.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych wielkanocnych przepisów znajdziesz >> TUTAJ <<.