X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronRyby

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was przepis nie tylko błyskawiczny, ale do tego zdrowy. Jest to połączenie makaronu pełnoziarnistego, intensywnego sosu pomidorowego do spaghetti „Smaki Świata”, szpinaku, tuńczyka i kaparów. Danie wręcz idealne na poniedziałkowy ekspresowy obiad. Oczywiście każdego innego dnia tygodnia będzie smakowało równie dobrze 🙂

 

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 g szpinaku 
  • pół cukinii 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 100 g kaparów 
  • oliwa 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (160g)
  • 200 ml wody z gotowania makaronu 
  • ew. parmezan do posypania przed podaniem

Przygotowanie:

Krok 1:

Cukinie dokładnie umyj i osusz, pokrój w półksiężyce, zaś czosnek w płatki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilkę smaż. Następnie dodaj cukinie, smaż 5 minut i dodaj kapary. 

Krok 2:

Zalej wszystko sosem. Następnie duś 5 minut na małym ogniu.

Krok 3:

W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Następnie odcedź, ale pozostaw szklankę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu.

Krok 4:

Do sosu dodaj tuńczyka, następnie szpinak. Wymieszaj. 

Krok 5:

Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz wodę z gotowania makaronu (200 ml). Wymieszaj. 

Danie podawaj posypane parmezanem. 

Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również