Sękacz w formie

Składniki:
  • 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • ew. 1 łyżka rumu
Sposób przyrządzania:
Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Sam jednak cierpnę na myśl, ze trzeba wprawnie kręcić wałkiem, oblewać go ciastem, zbierać resztki na blachę i jeszcze postawić na stole, coś co będzie przypominało cudnej urody drzewko z gałązkami, sękami i korą brzozową. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180ºC piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-09
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Słodkości
Słodkości Wielkanocne
Komentarze do tego przepisu:
~iwona @ 2008-08-13
pieklam go w prodizu, wyrabialam mikserem. Moze trzeba dłużej go wyrabiac?A co z proszkiem do pieczenia, nie ma go w przepisie.Mój sekacz byl niewyrosniety.
~Nic nie rozumiem @ 2008-08-11
Jak ciasto może wyjśc zakalcem, jak jest pieczone tak cienko? I czemu jest blade. To po prostu piekarnik jest do niczego albo za krótko w nim byłao
~iwona @ 2008-08-11
Panie Jacku! Bardzo prosze o podanie wykonania tego ciasta krok po kroku-jezeli to nie klopot. Drugi raz pieklam i znow zakalec!
~iwona @ 2008-08-10
niestety! zakalec! nie urosło a po 5min. bylo wciaz białe.
~ela @ 2007-11-22
Upiekłam i ku mojemu zdziwieniu udał się. Pyszny
wnuki się zajadały.
~joanna @ 2007-09-05
Baardzo lubie sekacza. Nigdy nie robilam, wiec fajnie ze umiescil Pan ten przepis. Mam zamiar sprobowac. Zastanawiam sie tylko jak mamy przbrazowiac poszczegolne warstwy to co na koncu bedzie z dolem ciasta? Co zrobic by sie nie spalil dol przy przybrazowianiu tylu warstw? Czy moze po upieczeniu pierwszej nastawic piekarnik tylko na grzanie z gory? Prosze o sugestie jesli mozna. Pzdr
~a @ 2007-05-14
Pycha!
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.