Spaghetti carbonara

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 100-150 g chudego boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki lub tortowej, polecam też ser mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • parmezan lub inny ostry ser
  • oliwa
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-09
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Makarony
Piątnica poleca!
Szaleństwo z Mascarpone
Komentarze do tego przepisu:
~Cozi07 @ 2014-07-17
Pierwszy raz zrobiłem i wyszło zajebiste :))
~Patrycja @ 2013-09-18
Polecam!
~kris @ 2013-09-10
pycha !!!!!!
~Iwona73 @ 2013-08-18
Uwielbiam Carbonare! A przepis sprawdzony i pyszny
~Iwona73 @ 2013-08-18
Uwielbiam Carbonare! A przepis sprawdzony i pyszny
~ania i iza @ 2013-06-28
Ja to robilam i było pyszne
boro18sts @ 2013-06-04
Test
bartekh2o @ 2011-09-29
Dobre !
bonda2 @ 2011-09-06
Zrobiłam ale jednak chyba nie wykazałam się refleksem bo mi się sos zważył.... ;((((
salvatore @ 2010-12-25
anna20061 masz racja tylko ze nie czosnek dodać ale tylko cebula, ja jestem włoch i to wiem!!
Zapraszam na www.italiadopolski.blogspot.com
1  2  3  4  5  6  7  »  
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane