Kaczka po pekińsku

Składniki:
  • 1 kaczka
Do przybrania
  • 12 cebulek dymek (zielonych części) pokrojonych w słupki o długości 6 cm
  • 1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm
Bejca
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml wódki żytniej
  • po 1 łyżeczce octu winnego i oleju
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 goździki
  • po szczypcie anyżku, kopru włoskiego i cynamonu, sól, pieprz
Sos śliwkowy
  • 250 g śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml sherry
  • po dużej szczypcie ostrej papryki, imbiru i cynamonu
  • 30 placuszków mandaryńskich
Placuszki mandaryńskie
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę na kilka minut. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie ustawionym nad tacką. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze godzinę, często podlewając kaczkę powstałym sosem. Następnie podwyższamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż kaczka będzie miękka.
W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy placuszki mandaryńskie: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy i wlewamy łyżkę oleju. Mieszając, dodajemy powoli wrzątek i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta placki o średnicy 5 cm i grubości 0,5 cm. Każdy placek smarujemy z jednej strony olejem sezamowym i składamy po dwa placki nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkowujemy na jeden placek o średnicy 15 cm. Placki układamy na stolnicy i nakrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
Pieczemy na gorącej, natłuszczonej patelni. Kiedy ciasto zacznie puchnąć, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Gotowe placki składamy do żaroodpornego naczynia, trzymamy w ciepłym miejscu, a przed podaniem delikatnie rozdzielamy sklejone pary.
Wszystkie składniki sosu śliwkowego mieszamy. Upieczoną kaczkę odstawiamy na 5 minut, następnie zdejmujemy z niej skórkę, którą kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Na takie same kawałki kroimy mięso i umieszczamy je na skórkach. Spożywamy, układając na placuszkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu śliwkowego, zwijając je w ruloniki.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-04-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przepisy krok po kroku
Przepisy na zimę
Komentarze do tego przepisu:
Masakra z ciastem ! Zrobilem dokladnie jak w przepisie, olej dodany do ciasta sie nie wymieszal i stworzyl kluchy :/ Po dodaniu wrzatku ciezko bylo wyrobic ciasto. Po odstawieniu na 15 min zadnych zmian w ciescie a przy probie rozwalkowania plackow ciasto przykleja sie do walka i nie ma opcji na to aby je w ten sposob uformowac :/
madzia13879 @ 2011-08-01
zrobiłam wersję z samymi piersiami z kaczki :-) i wyszło pycha. super przepis. polecam!
Sylwiatoja @ 2009-02-17
zrobiłam te placuszki i wyszły świetne, polecam zamiast kupowanych tortilii.
dafne @ 2007-08-27
A placuszki mandaryńskie zrobiłeś?
~Rafał @ 2007-08-26
Kaczkę przyprawiłem i upiekłem w piątek. Wprowadziłem 1 modyfikację, dałem 10 łyżek sosu sojowego i w tym układzie nie użyłem soli. Do bejcy nie dodałem też anyżku i kopru włoskiego.

Kaczka wyszła fantastyczna, chrupiąca, pachnąca i przepyszna.

Mam jedną uwagę. Przed pieczeniem dobrze jest kaczkę wytrzeć z cząstek cebuli i czosnku, które to się nieco przypalały w trakcie pieczenia.

Ale ogólna ocena bardzo dobra.
~stef @ 2007-05-21
Pewnnie że tak. kaczka wyszła rewelacyjnie. Warta pracy. Polecam.
~joasia @ 2007-04-19
Nasze polskie kaczki nadaja sie na to danie?
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.