Kasza gryczana na sypko

Składniki:
  • kasza gryczana
  • woda
Sposób przyrządzania:
Jedna z najbardziej polskich kasz, znakomita do zrazów, rolad, pieczeni, jak również z samym masłem i kwaśnym mlekiem. Ma niepowtarzalny aromat i smak, dlatego warto przyswoić sobie umiejętność jej gotowania, gdyż możemy nią z dumą poczęstować gościa z zagranicy, wzruszyć krajana odwiedzającego Polskę po latach, a przede wszystkim przygotować smakołyk dla najbliższych. Ważne są w przypadku kaszy gryczanej proporcje wody i kaszy. Bierzemy na ogół objętościowo dwa razy tyle wody co kaszy. Piszę na ogół, gdyż jeśli zamierzamy kaszę wyprażyć w piekarniku można wziąć nawet trzy razy tyle wody. Jeśli chcemy ją po prostu ugotować, doprowadzamy posoloną wodę z łyżką masła do wrzenia, dodajemy kaszę i mieszając gotujemy, aż wchłonie całą wodę. Wtedy przykrywamy garnek i zawijamy w kocyk. Potrzeba kilku godzin aby kasza „doszła” i była miękka. Polecam gotowanie kaszy na lekkim wywarze z grzybów lub dodanie jednego, czy dwóch suszonych grzybków do gotującej się wody. Kaszę gryczaną można też uprażyć w piekarniku. Wtedy kaszę po przebraniu wrzucamy do garnka, w którym rozpuściliśmy dwie duże łyżki smalcu i smażymy, aż się delikatnie zarumieni. Później zalewamy kaszę wrzątkiem (może być posolony wywar z dwóch grzybków suszonych) i gotujemy, dopóki nie wchłonie całej wody. Wstawiamy tak przygotowaną kaszę na ok. 45 minut do nagrzanego do 180–190ºC piekarnika. Kaszę gryczaną można też na gorąco wyłożyć na półmisek lub stolnicę, wyrównać warstwę nożem i następnego dnia pokroić w kostkę. Wtedy odsmażamy ją na maśle lub smalcu i podajemy jako dodatek do mięs. Najlepsza jest w sosie grzybowym.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-05-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryż i kasze
Komentarze do tego przepisu:
~anna @ 2007-08-16
Super przepis!!
jak wszyskie pana Macieja
Pozdrawiam
~Joanna @ 2007-08-14
Najbardziej szczegółowy przepis który znalazłam w internecie. Przepis wypróbowany, który wszystkim polecaqm
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane