Schab po warszawsku

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego
  • ok. 8 jajek
  • ostry chrzan w słoiczku
  • majonez
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Galareta:
  • ok. 9 szklanek wody
  • kostki rosołowe lub korpus kurzy
  • marchew
  • 1,5 łyżeczki żelatyny na 1 szklankę wywaru, czyli ok. 14 łyżeczek
Sposób przyrządzania:
Schab natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem, zostaw na noc. Następnego dnia piecz pod przykryciem ok. 60 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster natnij, ale nie do końca, tak, żeby powstała w plastrze kieszeń. Jajka ugotuj na twardo, drobno posiekaj, dodaj posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez nie za dużo, tak żeby się skleiło. Masa ma być dość ostra z wyczuwalnym smakiem chrzanu. W plastry wkładaj nadzienie i układaj na półmiskach. Dowolnie udekoruj natką, ugotowaną marchewką, jajkami. Żelatynę wsyp do gorącego wywaru i mieszaj aż do rozpuszczenia. Zostaw do ostygnięcia. Przecedź przez gazę na sitku. Mięso zalej lekko tężejącą galaretą. Najlepiej wstaw do zamrażarki aż tłuszcz na wierzchu zrobi się biały i wtedy go zbierz.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-07-04
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wieprzowina
Potrawy mazowieckie
Komentarze do tego przepisu:
veetec @ 2010-01-04
poszukaj w majtkach
a coś krutszego
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane