Sandacz w galarecie

Składniki:
  • 1 sandacz (wypatroszony) 1-1,3 kg
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 50 g groszku zielonego, świeżego lub mrożonego
  • 50 g kukurydzy może być z puszki konserwowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
  • 1 białko i 1 łyżka octu do sklarowania wywaru
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Oczyszczonego sandacza myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki lub płaskiego rondla wraz z` umytą, obraną włoszczyzną i przyprawami. Zalewamy wodą, tak by przykryła rybę i gotujemy go 30 minut na małym ogniu, po pół godzinie wyjmujemy rybę łyżką cedzakową i odkładamy. Gdy ostygnie, oddzielamy delikatne mięso od ości i staramy się podzielić na foremne kawałki. Jarzyny kroimy w ozdobne plasterki, słupki lub pół plasterki. Wywar przecedzamy i klarujemy przy pomocy białka i octu. Namoczoną żelatynę wkładamy do gorącego wywaru, zagotowujemy i gdy się rozpuści odstawiamy. Gdy galareta ostygnie i zacznie tężeć, na półmisku układamy rybę, obkładamy ją ozdobnie pokrojonymi jarzynami, groszkiem i kukurydzą, zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Podajemy z sosami śmietanowymi: chrzanowym i tatarskim lub z samym chrzanem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-09-05
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Ryby i owoce morza
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.