Smaženy syr - smażony ser

Składniki:
  • twardy żółty ser (salami, gouda, edamski itp.) – ok. 100 g na osobę
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, inne przyprawy wedle uznania
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzania:
Ser kroimy w grube plastry. Przygotowujemy panierkę z bułki tartej, przypraw i jajka. Możemy każdy kawałek sera osobno maczać w jajku, a potem w bułce tartej z przyprawami i to nawet dwa razy, bo ważne jest żeby panierka była dość gruba i chroniła ser przed rozlaniem się na patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni lej lub inny tłuszcz i gdy jest gorący układamy panierowany ser. Smażymy ser na małym ogniu, tak żeby panierka nie przypiekła się za bardzo, a ser żeby był w środku miękki. Podajemy z dipami, z sosem tatarskim, pomidorowym lub  frytkami i surówką.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-09-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przekąski na ciepło
Komentarze do tego przepisu:
~krakowianka @ 2014-01-14
mi kojazy sie z słowacja, bylam tam wielo krotnie i pare razy tam go jadlam tesknie za tym smakiem
~czecholand @ 2013-07-08
Witam

Produkr ten można zamówić na naszych stronach i wystarczy tylko kilka minut posmażyć. Do sera można również zamówic oryginalny sos Tatarski i czeskie piwo.
Polecam ;) http://czecholand.pl/
~Ann @ 2013-06-23
Może być podawany na zimno?
Pierwszy raz jadłem to 15 lat temu w Pradze..miałem chyba z 16-17 lat. jadłem to z frytkami i sosem czosnkowym. Tyle że ser był typu Texas czyli ziołowy i do tego sos czosnkowy i sałatka z pomidorów...mniammmmmmm
~Arilyn @ 2008-01-12
Uwielbiam :-)
~wolf @ 2007-09-13
wysmienite robie to juz od jakiegos czasu polecam wszystkim
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.