Jarzębina do mięs

Składniki:
  • 500 g owoców jarzębiny bez gałązek
  • 500 g jabłek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g rodzynek
Sposób przyrządzania:
Zblanszowaną lub przemrożoną jarzębinę myjemy i osączamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do jarzębiny. Około połowy owoców i cały cukier wrzucamy do rondla i dusić półtorej godziny. Rondel zdejmujemy z ognia, gdy owoce są rozgotowane. Masę studzimy i przecieramy przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucamy. Czosnek drobno siekamy. Rodzynki dokładnie płuczemy i pozostawiamy na sicie do obcieknięcia.. Pozostałą jarzębinę oraz jabłka wrzucamy do przecieru, dodajemy czosnek, rodzynki i przyprawy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dusimy 10 minut. SW razie potrzeby dosładzamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Słoiki po umyciu wyparzamy wrzątkiem, napełniamy gorącą jarzębiną, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-10-10
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przetwory
Komentarze do tego przepisu:
Babciagramolka @ 2008-01-15
Ja ułatwiam sobie pracę . Nie czekam żeby zbierać jarzębinę po przymrozkach tylko zrywam jak jest jeszcze w miarę pogodnie i wsadzam do zamrażarki . Jak już skończę jesienne przetwory ( grzyby , buraczki itp biorę się za jarzębinę . Jest solidnie przemrożona . Nie dawałam tylko do niej rodzynek tak jak to jest w Pana przepisie. Muszę w tym roku spróbować .
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane