Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

Składniki:
  • wywar z marchewki, pietruszki i selera
  • 1 kg konopi
  • 500 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g kaszy krakowskiej (jaglana), gryczanej
  • sól, szczypta cukru do smaku
Sposób przyrządzania:

Najsłynniejsza śląska zupa wigilijna Jest to kolejna świąteczna polewka, mająca według wierzeń siłę magiczną i dająca powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy wigilijnej trwało cały dzień. Przygotowanie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.


Konopie zalać woda na dwie godziny. Potem odcedzić  i  znowu zalać woda, gotować ok. 1 ½ godziny. Po ugotowaniu odcedzić- zachowując wywar, przełożyć do kamiennego naczynia i tłuc drewnianą pałką, aż do wypłynięcia białego płynu. Płyn dodać do wywaru z konopi. Tłuczenie konopi i żmudne i długotrwałe. W zasadzie w kamionce powinny pozostać same łuski. Wywar z konopi wraz z wytłoczonym płynem należy gotować. Do całości dodaje się  śmietankę, zasmażkę z masła, mąki zalanej niewielką ilością mleka oraz przyprawy. Konopiotka ma charakterystyczny słodko- gorzki smak. Na osobnym talerzyku podaje się kaszę gryczaną ugotowaną na pół sypko.

Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-12-03
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Przepisy Wigilijne
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane