Pieczeń cielęca

Składniki:
  • 1,5 kg „kulki”, czyli szynki cielęcej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
Bejca
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego 6 %
  • 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku i oregano
  • po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego i czarnego
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy bejcę: rozgniatamy lub siekamy obrany czosnek. Miód mieszamy z olejem, przyprawami ziołowymi oraz czosnkiem. Mięso polewamy z obu stron bejcą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej aż na 3 doby), obracając, co pewien czas. Następnie osączamy z bejcy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140–160ºC. Czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna kroimy ją w plastry.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Wołowina i cielęcina
Śniadanie Wielkanocne
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.