Żur świąteczny

Składniki:
  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub własnej roboty)
  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 2-3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g wędzonki
  • 125 ml śmietany kremówki lub tortowej
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
  • 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ugotowane na twardo jajka.
Sposób przyrządzania:
Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzamy, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut do miękkości. Wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotowujemy. Dekorujemy jajkiem na twardo i świeżymi ziołami. Do żuru i barszczu białego dodajemy również suszone lub świeże grzyby, jednak w wersji, którą Państwu podałem jest tak duże bogactwo składników, że o ten jeden grzyb może być za dużo.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2008-03-18
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
~olo @ 2014-05-02
@deisy. Ja kiedyś też popełniałem ten sam grzech dodając torebkę, ale gwarantuję Ci że robiąc porządny wywar np z łopatki plus wloszczyzna i stosując się w miarę ściśle do tego przepisu, to żadnej więcej w życiu nie użyjesz już torebki do zurku :-) ewentualnie tylko dodasz nieco soku z cytryny :-)
~deisy @ 2014-04-19
Świetny żurek, ja zamiast śmietany (o której zapomniałam w sklepie) dodałam paczkę żurku z torebki ;) mały grzech, ale żurek mniaaaaaaam :)
ymos @ 2009-11-04
Giada, żur jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej
veetec @ 2009-09-22
Zdecydowanie lepszy na drugi dzien
~Giada @ 2008-09-05
Jedno pytanie: jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym?
Pytanie to chyba głupie, ale jako włoszka mogę o tym nie wiedzieć ;)
Uwielbiam polską kuchnię i Pana stronę!
~Magda @ 2008-08-20
Po prostu boski. Jestem początkującą kucharką i tym bardziej się cieszę, że mi wyszedł :-)
Max @ 2008-04-17
Przepis na zakwas jest na stronie.;)
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art375.html
Można też zrobić z maki pszennej i dodać kromkę dobrego chleba, bez ulepszaczy. Po tygodniu jest gotowy. :D
~basia59 @ 2008-04-17
nie mieszkajac w Polsce chcialabym zrobic zur,ale nie wiem jak robic zakwaske na zur.Prosze o odpowiedz.Buziaki dla POLSKI
~;) @ 2008-03-22
SUPER. Robię taki od wielu, wielu lat. Polecam
~gosc @ 2008-03-22
PoOOOOOleca m. Wyszedł nadzwyczajnie, nawet bez chrzanu.
1  2  3  »  
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.