Galareta z nóżek wieprzowych

Składniki:
  • 4 nóżki wieprzowe
  • ew. jedna golonka
  • 250 g włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub dwie octu winnego
  • 4 białka
  • natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
  • sól, pieprz
  • ew. ocet, sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Opalone, starannie oczyszczone, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy golonkę i na małym ogniu powoli gotujemy wszystko około 3 godzin. Pod koniec (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości. Odcedzamy i ewentualnie klarujemy wywar. Klarowanie nie jest konieczne, ale jeśli chcemy je przeprowadzić, wywar studzimy, dodajemy do niego ubite białka, mieszamy i grzejemy na małym ogniu. Garnka nie ustawiamy centralnie, lecz trochę z boku. Następnie przecedzamy przez lnianą ściereczkę lub filtr do kawy. Obieramy mięso z nóżek i razem z pozostałym mięsem kroimy na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy pieprzem i solą. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, odstawiamy do zastygnięcia. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, równo układamy na niej pokrojone mięso, a następnie zalewamy drugą porcją wywaru, tak żeby przykryła mięso. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-12
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Potrawy mazowieckie
Komentarze do tego przepisu:
~Magda @ 2013-12-23
Na ile porcji jest przepis?
veetec @ 2008-08-31
A dodac zelatyne?
pi11 @ 2007-10-14
klarowanie;
ubić białko następnie dodać do ostudzonego wywaru, pogrzać mieszając, przecedzić przez filtr, czy to będzie miało smak? czy rosół też tak mogę klarować? pytam bo nigdy tego nie robiłem, a po co coś zniszczyć?
Maciej Kuroń @ 2007-09-29
Ja dodaję skórki. Kroję je w wąskie paseczki, a jeśli chcę, żeby w nóżkach było więcej mięsa dodaję jeszcze kawałki wieprzowiny: karkówki, schabu, lub jak wspomnaiłem w przepisie - golonki.

Pozdrawiam
~gosc @ 2007-09-26
Jak wolisz. Ja robie bez, ale moja mama razem ze skórką.
~nieskorzanka @ 2007-09-26
Nie jest powiedziane w przepisie czy dodać skórki z nóżek
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.